Pauperparadijs-overnachten-kaarten

Veenhuizen vormde oorspronkelijk een veenontginningsdorp dat reeds wordt genoemd in 1381 als Veenhuysen. In 1823 veranderde het aanzien van het dorp volledig toen er drie grote gestichten voor bedelaars, landlopers en wezen werden gebouwd. De maatschappij voor weldadigheid wilde de armen door middel van arbeid op het land en in de vervening heropvoeden. Aanvankelijk bood men arme gezinnen (paupers) uit de grote steden de gelegenheid vrijwillig naar Drenthe te komen en zich daar in koloniën te vestigen. Het idee hierachter was dat men zo als boer een nieuw bestaan kon opbouwen. Omdat blijkbaar niet iedereen uit vrije wil deze oplossing wilde kiezen, bouwde de Maatschappij in Ommerschans en Veenhuizen grote vierkante dwanggestichten.

Ieder gebouw leverde onderdak aan gemiddeld 1200 gevangenen, of verpleegden zoals ze toen nog werden genoemd. Ze werden ondergebracht in slaapzalen van 80 mensen, die overdag werden omgebouwd tot werk- en eetzalen. In het gevangenismuseum kunt u goed zien hoe dat er vroeger heeft uit gezien. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw werden Norgerhaven en Esserheem omgebouwd tot bewaarplaats voor zwaargestraften.

Suzanna Jansen schreef een boek over deze tragische geschiedenis. Het idee om van de paupers “beschaafde” mensen te maken mislukte volkomen. Weinig mensen realiseerden zich voorheen dat meer dan 100.000 mensen in de Pauperkolonieën hebben gezeten en dat ongeveer één miljoen Nederlanders voorouders hebben die in Veenhuizen hebben gewoond. Ook bekende mensen als Ruud Lubbers en Alexander Pechtold hebben voorouders die gedwongen in Veenhuizen hebben gewoond.

En na het boek was er in 2016 opnieuw aandacht voor deze geschiedenis:
Het Pauperparadijs als theatervoorstelling op locatie! De voorstelling werd alom geprezen, uitsluitend lovende recensies en in no time uitverkocht. Veel bezoekers hebben in 2016 bij ons overnacht.

Op 3 juni 2020 gaat de grote locatievoorstelling wederom in première. Een theaterspektakel over arm en rijk, op het binnenplein van het gevangenismuseum in Veenhuizen precies op de plek waar het allemaal gebeurde destijds. Dat is natuurlijk uniek! Het Pauperparadijs is gebaseerd op het gelijknamige boek en er zijn voorstellingen tot en met 9 augustus.

Tickets

Combineer een bezoek aan onze camping met een bezoek aan Veenhuizen en “het Pauperparadijs”! U zult aangenaam verrast zijn. Huur een Trekkershut of een Trekkershut Comfort of reserveer een kampeerplaats. Vanuit Norg is het maar 8 km fietsen, rijden of wellicht lopen! Speciaal voor de bezoekers van het Pauperparadijs houden we de slagboom ‘s avonds wat langer open zodat u nog met de auto het terrein op kunt.