Kunst en cultuur

Sinds de middeleeuwen wonen er al mensen in de kop van Drenthe, de grafheuvels op het Noordscheveld en in Zuidvelde, de Zwartendijksterschans bij Een – west en de hunebedden van Zeijen, Steenbergen en Westervelde zijn daar de stille getuigen van. Zo ook de mooie oude kerken van Norg, Veenhuizen, Peize en Roden. Vroeger vormden de boeren en landeigenaren samen de Boermarke. In Norg zijn er nog altijd twee actief, zij onderhouden en bezitten samen de brinken (Norg heeft er vijf) en de vele zandpaden rondom het dorp.

De dorpen in de kop van Drenthe werden voornamelijk bevolkt door boeren, daaraan danken we onze mooie brinkdorpen en het es landschap. Nog altijd staan her en der prachtige boerderijen te pronken. De boeren zijn inmiddels buiten het dorp gaan wonen en werken maar de vaak mooi gerestaureerde boerderijen worden nog altijd bewoond. Naast boerderijen en keuterijen komt u her en der prachtige huizen tegen die ooit door steenrijke families gebouwd zijn en waar nu vaak een andere bestemming voor is gevonden. Havezate Mensinge in Roden is daar een mooi voorbeeld van, hierin is nu een museum gevestigd, tot 1985 was deze Havezathe eigendom van de familie Kymmell. Het huis is nog authentiek ingericht en hangt vol met familieportretten en schilderijen van Coenraad Kymmell. Het landgoed rondom is prachtig. Dat geldt ook voor het nabijgelegen kasteel Nienoord in Leek. Hier is het rijtuigmuseum gevestigd en er is voor de kinderen een groot recreatiepark.  Richting Eelde Paterswolde zijn ook enkele prachtige landgoederen te vinden.

Een absolute aanrader is natuurlijk Veenhuizen, het bekende dorp met de bewogen geschiedenis van paupers, landlopers en gevangenen, de laatste groep woont er nog altijd. Allereerst vindt u er het landelijke gevangenismuseum. Voor jong en oud een belevenis. In Veenhuizen staan meer dan honderd rijksmonumenten zoals de oude ijskoepel, het voormalige ziekenhuis en klein Soestdijk. Diverse bedrijfjes en winkeltjes hebben zich inmiddels gevestigd in één van die fraaie panden zoals een bierbrouwerij en een kaasmakerij. Ook het glasmuseum is in Veenhuizen gevestigd, regelmatig vinden er demonstraties glasblazen plaats. Op vaste dagen kunt u mee met de boevenbus en wordt u de geschiedenis van Veenhuizen verteld en getoond.

Kijk hier voor de activiteiten en evenementen in de kop van Drenthe, wij selecteerden de leukste tips voor u.

Vanaf de camping is het 15 kilometer fietsen naar de vindplaats van het meisje van Yde, de plek waar het wonderbaarlijk goed in tact gebleven veenlijkje is gevonden. Vraag de fietsroute! U kunt haar zien in het Drents museum. Een prachtig verbouwd museum waar oud en nieuw mooi samen gaan. Spraakmakende exposities, fascinerende archeologie en hedendaags realisme. Na afloop van uw bezoek kunt u letterlijk het dak op want op het dak van het museum is een mooie tuin aangelegd.

Breng verder eens een bezoek aan Groningen, een bruisende mooie oude stad met vele musea waarvan het Groninger museum natuurlijk de opvallendste is. Altijd wel iets bijzonders en het gebouw op zich is al een bezoekje waard. Museum de Buitenplaats in Eelde krijgt hier ook even een vermelding. Een hoogstandje qua architectuur met rondom een prachtige beeldentuin. Er zijn regelmatig open lucht concerten. Het Nijsinghhuis, waar het museum oorspronkelijk in was gevestigd is enkele malen per jaar open voor publiek. Tot slot noemen we museum Vosbergen in Eelde en het Kunstpaviljoen in Nieuw- Roden (alleen in het weekend geopend)  als bijzondere bestemming.